Sağlık

Bornova Belediyesi Rahim Ağzı Kanseri ve HPV Aşısı Konulu Seminer Düzenledi

Evde bakımdan diyete, ağız ve diş taramasından fizyoterapiye kadar sağlık alanında birçok hizmet sunan Bornova Belediyesi, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemedeki değeri üzerine düzenlediği seminer ve fotoğraf standıyla dikkat çekti. Büyük ilgi gören etkinlikte Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, zamanında aşı ile bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu ve erken teşhisin önemini anlattı.

Mürşide Tuncel Başoğlu, Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle düzenlediği seminerde Bornovalı kadınlara rahim ağzı kanserinden korunmada HPV aşısının gerekliliğini anlattı. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen seminerde rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Başoğlu, aşı ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.

AŞI OLMALIDIR

Rahim ağzı kanserinin belirtilerini anlatan Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, “HPV aşısı ile bu hastalıktan korunmak mümkün. HPV aşısı 11-12 yaş arası çocuklara yapılabiliyor. Aşı 0 ve 6 olmak üzere 2 doz” ay, çocuklar için yeterlidir. 15 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için 0, 2 ve 6 doz yeterlidir. “Her ay 3 doz önerilmektedir. Aşının tekrarlanmasına gerek yoktur. Ömür boyu koruyuculuğu olan bu aşı mutlaka yaptırılmalıdır” dedi.

ERKEN TEŞHİS İLE TEDAVİ MÜMKÜN

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisle tamamen tedavi edilebildiğini belirten Başoğlu, “Tedavi görmeyen hastalarda hastalık yıllar içinde ileri evre kansere dönüşüyor. Erken evrelerde rahmin alınmasına gerek kalmıyor ve tam olarak tedavi ediliyor.” LEEP ve konizasyon adı verilen basit cerrahi işlemlerle rahim ağzının kısmen çıkarılmasıyla iyileşme sağlanabiliyor.” konuştu.

Dünya çapında her yüz kadından dördünün rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu belirterek, bu hastalıktan ölüm oranlarının düşük kalkınma seviyelerine sahip ülkelerde yüksek olduğunu belirtti.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu