Sağlık

Bedenin Bir İmajı Olmalı mı?

Bir kişinin başka bir kişi üzerinde bıraktığı izlenim, o kişinin imajını oluşturur. Peki vücudumuzun bizde bıraktığı bir izlenim olup olmadığını hiç düşündünüz mü?

Beden imajı, bireylerin fiziksel görünümlerine ilişkin duygu ve düşüncelerini ve bu görünümün diğer bireyler tarafından nasıl görüldüğünü içeren bir benlik algısıdır.

Kimlik oluşumumuzun temelini oluşturur ve kendimize olan inancımız, yeteneklerimize ilişkin algımızı da etkiler. Çocukluktan itibaren şekillenen beden imajı kavramı cinsiyet, yaş, köken, kültür gibi faktörlerin etkisi altında gelişmektedir. Çocukluktan ergenliğe kadar gelişimini sürdüren bu kavram, insanın fiziksel özellikleri, toplumun bu fiziksel özelliklere ilişkin algısı, medyanın yarattığı beden algısı gibi faktörler çerçevesinde şekillenmeye devam etmektedir.

Kendilik algımızı ve varlığımızı derinden ilgilendiren bu kavram, bizim için olumsuz nitelikler taşıdığında ruh sağlığımız ve yaşam kalitemiz üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Çeşitli psikiyatrik bozukluklara, depresyona, düşük özgüvene veya sosyal kaygıya neden olabilir ve bu da kişinin kendi bedeni hakkında yanlış karar vermesine neden olabilir. Bazı ruhsal bozukluklara neden olurken aynı zamanda kişinin sosyal ve cinsel yaşamını da olumsuz etkileyebilmektedir. Ama endişelenme! Beden imajının yaşa, yaşam olaylarına ve hatta mevsimlere göre değişebilen dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yani vücut imajınız şansınız değil. Öncelikle beden imajınızın olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğuna dair kısa bir değerlendirme yapalım.

Aynaya baktığınızda nasıl hissediyorsunuz?

Sosyal medyada, dergilerde ya da televizyonda çekici bulduğunuz kişilerin fotoğraflarına baktığınızda nasıl hissediyorsunuz?

Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Aslında şu andaki farkındalık durumunuz beden imajınızın olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğu konusunda bilgi sağlar. Olumlu vücut imajı Sahip olan bireyin vücudundan memnun olduğunu söyleyebiliriz. Böylece bedeni kabul etme, vücudun ihtiyaçlarını karşılama, bedenine yönelik olumlu görüşler geliştirme gibi tutum ve davranışlar gösterir.

olumsuz beden imajı Bireyin bedenine eleştirel yaklaşması, çeşitli yerlerinde kusurlar bulması, bedeninden utanması ve fiziksel görünümüyle ilgili çeşitli korkular yaşaması olarak tanımlayabiliriz. Bireyin beden imajına ilişkin olumsuz tutumlarla baş etmek için kullanabileceği bazı stratejiler vardır. Bunlar “Görünüş İyileştirme”, “Kaçınma”, “Olumlu Mantıksal Kabul”stratejiler şeklindedir.

görünümü düzelt Bu strateji, bireyin dış görünüşünde kusur olarak gördüğü veya yaşadığı toplum tarafından onaylanmayan yönlerini gizlemesi veya düzeltmesi olarak tanımlanmaktadır. Kısaca bu strateji, kişinin hayatındaki aksaklıklara ilişkin yaptığı değişiklikleri içermektedir. onun dış görünüşü. Bu stratejiyi kullanan kişiler genellikle makyaj ve saç kullanmak, peruk kullanmak, diyet ve egzersiz yapmak, kendi algılarına uygun kıyafet seçmek gibi görünümlerinde kabul etmekte zorlandıkları yönleri gizlemek veya değiştirmek için çok zaman harcarlar. güzellik ve estetik ameliyat olmak.

Kaçınma Birey davranışlarında kilosu ve vücudu hakkında konuşmamak, bol kıyafetler seçmek, aynaya bakmamak gibi birçok davranış sergileyebilir. Beden imajı konusunda gerginlik yaratan durumlardan uzak duran birey, dans, antrenman gibi dış görünüşünü ortaya çıkaracak aktivitelerden de uzak durabilir, hatta makyajsız evden çıkmama gibi davranışlar sergileyebilir. Dolayısıyla bu davranış bireyin özel hayatını etkileyebilir.

Üçüncü strateji olumlu mantıksal kabul Bireyin beden imajına olumlu bir bakış açısıyla davranmasını ve mantıksal kabulünü içerir. Bu stratejinin kaçınma ve görünümü düzeltme stratejilerine göre daha işlevsel olduğunu söyleyebiliriz.

Hepimiz bedenlerimiz ve manzaramız hakkında yeterli hissetmek isteyebiliriz. Bu fikirle birlikte akla gelen ve son zamanlarda yaygın olarak bilinen bir kavramdır. “beden pozitifliği” Yaşam kalitesini ve insanın ruhunu olumsuz yönde etkileyen olumsuz beden imajına karşı toplumsal bir hareket olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bu kesinlikle ileriye doğru bir adımdır. Ancak burada asıl vurgulamak istediğim nokta, olumlu ya da olumsuz beden imajımıza çok fazla odaklanıyor olabilir miyiz? Bedenin gerçekten bir imgesi olmalı mı? Bedenimizi sadece bir deneyim olarak görebilir miyiz?

Belki bu şekilde özlediğimiz deneyimlere, beden imajına odaklanırken kaçındığımız davranış ve tutumlara hayatımızı dönüştürme fırsatı verebiliriz.

instagram

Facebook

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu