Ekonomi

Bankacılık krizi tokenize altın piyasasına olan talebi artırıyor

Investing.com – Tokenize altın piyasasındaki varlıklar, altını destek varlık olarak kullanan istikrarlı kripto para birimleri mantığıyla çalışır. Böylece bu özelliğe sahip olan kripto para birimleri, altının ons fiyatına paralel bir fiyattan süreci görüyor.

Geçtiğimiz ay ABD’de bankacılık krizinin ortaya çıkması ve krizin Avrupa’ya sıçramasıyla yatırımcılar birikimlerini güvenli liman varlıkları olarak gördükleri altın, gümüş gibi emtiaların yanı sıra Bitcoin’e çevirdiler. Bu arada hem altının fiyatı hem de kripto şubesinden bir varlık sınıfı olan tokenize altın varlıklarının piyasa değeri yine 1 milyar doları aştı.

Son 24 saatte yüzde 2,5’ten fazla artan piyasa değeri bugün 1,05 milyar dolar gibi görünüyor. AltınFiyattaki artış trendine bağlı olarak son 24 saatlik ortalama işlem hacmi %80 artarak 30 milyon dolara ulaştı.

Tokenize altın piyasasında çok az varlık bulunurken, 552 milyon dolarlık piyasa değeri ile kripto varlık bölümünün başkanı PAX altın . az sonra bağ Altın, 498 milyon dolarlık bir piyasa değeriyle geliyor. Altını destek varlık olarak kullanan bu iki kripto varlık, altının ons fiyatına endeksli olsa da zaman zaman varlık başına %1 arbitraj oluşturarak işlem hacimlerinde artışa neden olabiliyor.

Piyasa yorumcuları, 1 milyar dolarlık tokenize altın piyasasını nispeten düşük görürken, piyasa fiyatının önümüzdeki yıllarda artmaya devam edeceğini tahmin ediyorlar. Toplam tokenize altın piyasasının, geçen yıl 1 milyar doları aşan yılın ikinci yarısında düşmesinin ardından bu hafta ilk kez kritik eşiği geçtiği görüldü.

Tokenize altın piyasası hakkında yorum yapan The Block CEO’su Larry Cermak, bazı kripto balinalarının kripto risklerini altın olarak savunmayı ve külçeleri kasalarında tutmak yerine dijital olarak token olarak tutmayı tercih ettiklerini söyledi.

Yatırımcılar, aniden ortaya çıkan bankacılık krizinin hızla yayılacağı ve etkilerinin uzun vadede devam edeceği düşüncesiyle güvenli liman varlığı olarak altına yönelmeye devam ediyor. Bugün çok altın geçen yılın zirvesiulaşmış.

Altın destekli kripto varlıklar, tokenize edilmiş varlık piyasasının başlıca örnekleridir. Son dönemlerde klasik finansal varlıklar tokenize edilerek Blockchain ağlarına aktarılıyor. Birkaç şirket bu alanda bazı adımlar atmaya başladı. küresel yatırım bankası CitigroupBu dalda yakın zamanda bir araştırma yapıldı. raporu yayınladıve tokenize edilmiş varlık segmentinin 2030 yılına kadar trilyonlarca varlıktan oluşan bir pazar olabileceğini varsaydı.

Author: Günay Caymaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu