Ekonomi

ABD’de borç limiti çıkmazı

ABD hükümetinin borçlarını ödemek için ödünç alabileceği para miktarının üst sınırı için kullandığı “borç limiti veya borç tavanı” piyasaların gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

27 Nisan 2023’te ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin sunduğu ülkenin 31,4 trilyon dolarlık borç limitinin artırılmasını ve kamu harcamalarının kısılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Borç limitinin 1,5 trilyon dolar artırılmasını öngören yasa tasarısının bundan sonraki durağının ABD Senatosu olacağı biliniyor ancak yasa tasarısının Demokratların denetimindeki Senato’dan geçme şansının olmadığı belirtiliyor.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında çıkmaza giren borç limiti sorununun piyasaları sarsacağına dair endişeler var. Öte yandan ABD’de resesyon beklentileri artarken, iki taraf arasında borç limiti üzerinden hesaplaşmanın her zamankinden daha fazla risk taşıdığı belirtiliyor.

Borç limitinin gelecek yıla kadar yetecek kadar artırılmasını öngören yasa tasarısı, kamu harcamalarında kısıntılar öngörüyor. Tasarı ile kamu harcamalarındaki artışın 10 yıl süreyle yılda yüzde 1 oranında durdurulması planlanıyor.

Fitch: Kısa vadeli borç limiti artışı gelecekteki çıkmazları engellemeyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD’de borç limitine ilişkin çıkmazın çözüm yolunun belirsizliğini koruduğunu belirterek, kısa vadeli borç limitindeki artışın ileride yaşanacak çıkmazları engellemeyeceğini belirtti.

Açıklamada, borç limitinin yükseltilmesi veya askıya alınması konusunda anlaşmaya varılsa bile, borç limitinin poliçe tavizleri elde etmek için kullanılmasının gelecekte ihtilaf konusu olmaya devam edebileceği kaydedildi.

Ayrıca Fitch, ABD’nin temerrüde düşmemesi için borç limitinin yükseltilmesinin veya askıya alınmasının beklendiğini söyledi; Borç limitinin zamanında artırılmaması veya askıya alınmaması durumunda ABD’nin kredi notunun “RD” (Sınırlı Temerrüt) olarak belirleneceğinin altını çizdi.

Yellen’dan borç limiti uyarısı: Tedbirler 1 Haziran’a kadar tükenebilir

2 Mayıs’ta ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’ye borç limitiyle ilgili yeni bir mektup yazdı.

Yellen, makalesinde, Kongre son federal vergi tahsilatlarını gözden geçirdikten sonra borç limitini yükseltmediği takdirde, hükümetin tüm yükümlülüklerini Haziran başına kadar ve potansiyel olarak 1 Haziran’ın prestijiyle yerine getiremeyeceğini yazdı.

Borç limitini askıya almak veya artırmak için son dakikaya kadar beklemenin işletmelere ve Tüketici İnancına önemli zararlar verebileceğini belirten Yellen, bunun ABD’nin kredi notunu olumsuz etkileyebileceğini kaydetti. Yellen ayrıca, borç limiti sorununun çözülememesinin ABD’nin küresel liderliğini baltalayacağını ve ulusal güvenlik çıkarlarını savunma becerisi hakkında soru işaretleri yaratacağını da vurguladı.

“Borcumuzun temerrüde düşmesi ekonomik felakete yol açar”

Yellen, 25 Nisan’da Sacramento Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada ABD’nin 1789’dan bu yana tüm borçlarını zamanında ödediğine ve bu durumun devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Borcun ödenmemesinin ekonomik bir “felakete” yol açabileceğini söyleyen Yellen, “Birçok insan işini kaybedebilir. Mortgage, araç kredisi ve kredi kartı ödemeleri artıyor ve Amerikan şirketleri kredi piyasalarının kötüleştiğini görüyor” dedi.

McCarthy : Tasarı önce kamu harcamalarını kısıtlayacak

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, 19 Nisan’da parlamentoda yaptığı konuşmada borç limitinin 1,5 trilyon dolar artırılmasına yönelik yasa tasarısını sunduktan sonra, sundukları yasa tasarısının sorumlu bir şekilde borç limitini artıracağını söyledi. gelecek yıla kadar sürecek ve Amerikan vergi mükelleflerine 4,5 trilyon verecek. Dolardan fazla tasarruf edeceğini belirtti.

Tasarı ile önce kamu harcamalarını sınırlayacaklarını vurgulayan McCarthy, harcama artışını yılda yüzde 1 ile sınırlayacaklarını kaydetti. Kısıtlı hükümet harcamalarının enflasyonu düşüreceğini belirten McCarthy, mali disiplini yeniden sağlayacağını söyledi.

Borç limiti 1960 yılından bu yana 78 kez artırılmış, uzatılmış veya revize edilmiştir.

ABD’deki anayasaya göre sadece Kongre borçlanma kararı alabilir. 1776’dan 1917’ye kadar Kongre, borca ​​neden olacak tüm harcamalar için yasa çıkardı. Ancak, 1917’de Kongre borçlanma için bir tavan belirledi. Böylece Kongre’de yasaları tek tek geçirme zorunluluğu ortadan kalktı. 1941 yılında Kamu Borçlanma Kanunu ile borç tavanına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. ABD’de Kongre, 1960’tan bu yana borç limitini 78 kez artırdı, uzattı veya revize etti.

haberaladag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu