Haber

Fransız avukat Juan Branco Senegal’de yakalandı

Senegal’de muhalefet lideri Ousmane Sonko için uluslararası tutuklama kararına rağmen ülkeye girmeyi başaran Fransız avukat Juan Branco yakalandı.

Yerel basında yer alan haberlerde, bir süredir Senegal’de bulunan Branco’nun yasa dışı yollarla Moritanya’ya geçmeye çalışırken yakalandığı belirtildi.

Branco’nun Moritanya sınırındaki Rosso kentinde bir balıkçı teknesinde yakalandığı kaydedildi.

Fransız avukatın Moritanya üzerinden Fransa’ya dönmeyi planladığı tahmin ediliyor.

Senegal’de Branco hakkında Haziran ayı başında çıkan sokak olaylarına karıştığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı ve uluslararası tutuklama kararı çıkarıldı.

O sırada Paris’te bulunan Branco, bu karara rağmen Senegal’in komşusu Gambiya üzerinden ülkeye girmeyi başardı ve Sonko’nun partisi PASTEF’in düzenlediği basın toplantısında görüntülendi.

Fransa da Branco hakkında şikayette bulundu.

22 Haziran’da Branco, Mart 2021 ve Haziran 2023’te patlak veren sokak olaylarına karıştığı için Başkan Macky Sall’ı “insanlığa karşı suç işlemekle” suçlayarak Paris’te şikayette bulundu.

Aynı suçlamayla Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne de başvuran Branco, mahkemeden Sall hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da Haziran ayında şiddet olaylarına karıştığı iddia edilen iki Fransız subayın kimliklerini ifşa ederek hayatlarını tehlikeye attığı gerekçesiyle 12 Temmuz’da Branco hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sonko hapiste, parti kapatıldı, taşınabilir veriler kesildi

Muhalefet lideri Sonko, kendisini kayıt altına almak isteyen jandarmanın cep telefonunu zorla aldığı için 28 Temmuz Cuma günü gözaltına alınmış ve olaydan önce yandaşlarını sosyal medyadan harekete geçmeye çağırmıştı.

Sonko, “isyan çıkarmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Karardan kısa bir süre sonra İçişleri Bakanlığı, lider ve yöneticileri aracılığıyla yandaşlarını sık sık isyana davet ettiği gerekçesiyle PASTEF’in kapatıldığını duyurdu.

Bu iki kararın birbirini izlemesi sonucunda Dakar’ın bazı şehir ve banliyölerinde küçük çaplı sokak hareketleri örgütlendi. Sonko’nun belediye başkanı olduğu Ziguinchor kentinde meydana gelen olaylarda iki kişi hayatını kaybetti.

31 Temmuz’dan beri cezaevinde olan muhalefet lideri açlık grevine başladı. Sonko’nun yargılanana kadar tutuklu kalması bekleniyor.

Öte yandan Sonko’nun tutuklanmasıyla birlikte yaşanabilecek sokak olaylarının önüne geçmek için ülkede taşınabilir veri bağlantısı kesilerek TikTok uygulamasına erişim engellendi.

31 Temmuz’dan beri mobil veri kesintisi yaşanıyor.

Muhalefet lideri ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko, 1 Haziran 2021’de tecavüz suçlamalarından aklandı, ancak gençleri suç işlemeye teşvik etmekten 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kararı protesto eden Sonko taraftarları, gösterilere başladı ve olaylarda 16 kişi hayatını kaybetti.

haber-cinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu