Haber

Bazı siyasi partiler ve bakanlar Prenses Leonor’un İspanya’daki yemin törenine katılmayacak

Parlamenter monarşiyle yönetilen İspanya’da, Kral VI. Felipe’nin büyük kızı Veliaht Prenses Leonor’un yemin törenine Bask Bölgesi, Katalonya ve Galiçya’daki monarşi karşıtı ayrılıkçı üç siyasi parti ile üç sol bakan katılmayacak. Yarın Meclis’te.

İspanya’daki monarşi tarihinde 120 yılı aşkın sürenin ardından tahta çıkan ilk kraliçe olacak Veliaht Prenses Leonor, 31 Ekim’de İspanya Parlamentosu’nda düzenlenecek törenle anayasaya bağlılık yemini edecek. 18 yaşına girecek.

İspanya’nın Bask, Katalonya ve Galiçya özerk bölgelerinde ideolojik olarak monarşiye karşı bir politika izleyen siyasi partiler ile “Sumar” adlı ittifaktaki bazı sol gruplar ile Bask ve Katalonya özerk yönetim hükümetlerinin başkanları, Prenses Leonor’un yemin törenine katılamayacaklarını açıkladı.

Prenses Leonor’un İspanya’da tahtın ilk varisi olarak resmen tanınacağı yemin törenini boykot edenler arasında Podemos lideri ve Sosyal Haklar ve 2030 Gündemi Bakanı Ione Belarra, Eşitlik Bakanı Irene Montero ve Birleşik Sol Parti Genel Başkanı ve Bakan yer alıyor. Tüketim Alberto Garzon.

Törene katılmama kararı alan siyasi partiler ve bakanlar, yaptıkları açıklamalarda, “Bu tören monarşinin mirasını korumaktan başka bir işe yaramıyor, demokrasiye zarar veriyor, Katalanlar ve Basklar gibi İspanya’daki diğer milletler için engel oluşturuyor” dedi. “

Öte yandan parlamentodaki sağ partiler de törene katılmayan siyasileri eleştirerek Başbakan ve Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez’i suçladı.

Aşırı sağcı Vox Genel Sekreteri Ignacio Garriga şunları söyledi: “Yarın İspanya’da gerçekleşecek tarihi günde, Pedro Sanchez’in ortaklarının Kraliyet’e yönelik hakaretinden ve ulusa yönelik yeni bir saldırıdan üzüntü duyuyoruz.”

İspanya’da 23 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından PSOE ve Sumar, sol azınlık koalisyon hükümeti kurmaya karar verdiler, ancak güven oyu alabilmek için Bask ve Katalonya’daki ayrılıkçı siyasi partilerin dış desteğine ihtiyaçları var. parlamento.

Sağcı partiler de PSOE lideri Sanchez’i hedef alıyor ve Prenses Leonor’un yemin töreni gibi ayrılıkçı partilerin devlete karşı yaptığı gelişigüzel protestolarda onu “hükümetin ortakları” olarak nitelendiriyor.

Parlamento Genel Kurulu, babası Kral Felipe VI’nın 1986 yılında ettiği yeminde olduğu gibi Prenses Leonor’un yarın saat 13.00’te başlayacak olan yemin töreni için özel olarak hazırlandı.

koycegizhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu