İş

Türk Metal Sendikası Tofaş Otomobil Fabrikasında grev kararı aldı

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Türk Metal Sendikası’nın aldığı grev kararı Tofaş Otomobil Fabrikası’nda açıklandı. Anlaşma sağlanamaması halinde Cuma günü Tofaş personeli greve gidecek, anlaşmaya varılması halinde Tofaş’taki anlaşma diğer fabrikaları da tetikleyecek.

26 Eylül 2023’te başlayan ve 150 bin işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 22 Kasım 2023’te yapılan oturumda Türk Metal’in masadan kalkması ve tarafların anlaşmazlığa ilişkin tutanak tutması üzerine kesintiye uğradı. MESS, fiyat artış teklifini ilk altı ay için yüzde 35’ten önce yüzde 50’ye, ardından yüzde 60’a çıkardı. Yüzde 65 olan sosyal hak teklifini önce yüzde 80’e, sonra yüzde 85’e çıkardı.

26 Eylül 2023’ten beri müzakerelerde bulunan tarafların 5 toplantı sonrasında anlaşmaya varamaması üzerine Birleşik Metal İşçileri grev kararı aldı.

19 Ocak’tan sonra ülkenin dört bir yanında greve hazırlanan binlerce metal işçisi taleplerini fabrika önlerinde, kentlerde ve meydanlarda dile getirecek. 2024 yılının metal işçilerinin yılı olacağı belirtilirken, sendikanın Ankara’daki genel merkezinin aldığı grev kararı ilk olarak Tofaş Otomobil Fabrikası’ndaki sendika yönetim kuruluna asılarak açıklandı. Her gün 750’den fazla aracın üretildiği dev tesiste işçiler 19 Ocak’ta greve çıkacak.

Tofaş çalışanları dün gece yoğun yağışa rağmen fabrikadaki grev nöbetini bırakmadı. Fabrika bahçesinde toplanan personel, yağmura rağmen pankartlar açarak sloganlar attı.

Cuma gününe kadar rakam üzerinde anlaşma sağlanması halinde Tofaş çalışanıyla yapılan anlaşma diğer fabrikalardaki anlaşmaları da tetikleyecek. Anlaşma sağlanamaması durumunda Tofaş çalışanları greve gidecek. -BURSA

hamur-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu