Dünya

Stefan Zweig’den insan ruhunun derinliklerini araştıran bir ihanet hikayesi

İkinci Dünya Savaşı başladığında özellikle Almanya’da Yahudi avcılığı tüm hızıyla devam ediyordu. Hitler’in üstün Alman ırkını yaratmaya çalıştığı soykırım sonucunda milyonlarca Yahudi hayatını kaybetti. Hitler’in zalim yüzü her yerde görülüyordu.

O dönemde Almanya’da yaşayan usta yazar Stefan Zweig, eşiyle birlikte kaçarak sürgünde yaşadı. Diğer Yahudi aydınlar gibi o da Almanya’dan uzakta yaşamaya çalıştı. Bu acıların derin yansımalarını usta yazarın eserlerinde göreceksiniz.

Otuz yaşında, evli, iki çocuk annesi, yalnızca burjuva ahlakının gereklerini yerine getiren Irene Wagner, sekiz yıllık evliliğinin monotonluğundan bıkıp kocasını genç bir piyanistle aldatmaya başlar, ancak yakalanmak en az onun yasak isteği kadar büyüktür. Kız arkadaşının evinden her ayrıldığında bu kaygı onu yiyip bitiriyor.

Bir gün bir kadın tarafından fark edilip şantaja uğradığında, kocası da bu durumdan şüphelenmeye başlayınca, kişisel tutkuları ile toplumsal normlar arasındaki çatışma, kaygı ve suçluluk duyguları arasında ezilen kadın, acı dolu bir sürecin içine sürüklenir. kabus görür ve hayatı tamamen raydan çıkar.

Başta Roberto Rossellini olmak üzere pek çok yönetmen tarafından beyazperdeye uyarlanan Korku, Stefan Zweig’in her zaman olduğu gibi insan ruhunun derinliklerini büyük bir ustalıkla araştırdığı, nefes kesen uzun bir hikâye.

Sayfa: 80

Edebiyata meraklı bir yazar

Eski kıtada doğan Zweig, büyük savaşların başlamadığı, büyük kıyamet (I. ve II. Dünya Savaşları) öncesinde Avrupa’nın ve dünyanın sakin ve inanç dolu ortamında çok iyi bir eğitim almış; İngilizce, Latince ve Fransızca öğrenen Stefan Zweig; Operadan tiyatroya, müzikten edebiyata sanata tutkun bir genç olarak hayatına devam ediyor.

Kitapları yakıldı ve sürgüne gönderildi.

Adolf Hitler’in 1933’te iktidara gelmesinden sonra milyonlarca kitap satan, dünyanın en değerli ve saygın yazarlarından biri olan Zweig’in eserlerinin kütüphanelerden ve kitapçılardan toplatıldığı muhteşem yılları yazarın hüzünlü cümlelerinden okuyoruz. meydanlarda yakıldı, adı bile yasaklandı.

Eşiyle birlikte intihar etti

Sonuçta birçok Yahudi bilim adamı, sanatçı ve yazar gibi Stefan Zweig de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Stefan Zweig hayatının geri kalanını ülkesinden uzakta yaşıyor. Yazar, 22 Şubat 1942’de sevgili eşi Lotte ile birlikte intihar etti.

Sayfaya bağlantı:

[email protected]

kizilirmak-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu