Haber

SES TELİ DOLGUSU İLE KALICI SES ATINA AMELİYATSIZ ÇÖZÜM

Akciğer kanseri, guatr, şah damarı veya boyun fıtığı ameliyatları, grip ve hatta Covid nedeniyle kalıcı ses kısıklığı yaşanabiliyor. Tek taraflı ses teli felçli ses kısıklığının tedavisi, ameliyata uygun olmayan bazı hasta gruplarında sakinleştirici verilmeden de muayene amaçlı yapılabilen ses teli dolgusu ile mümkündür. Ses teli dolgusu ile hastalar birkaç dakika içinde seslerini geri kazanırlar. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Doç. Necati Enver, son birkaç yıldır en çok Covid sonrası ses kaybı nedeniyle bu işlemi uyguladıklarını kaydetti.

Ses kısıklığı aslında pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Kalıcı olması hasta için sosyal hayatında büyük sorun yaratır. Özellikle sesin tamamen kaybolması kişinin hayatını kabusa çevirebilir. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Doç. Necati Enver, tek taraflı ses felçlerinde cerrahi olarak yapılan ses teli implantı yerine hastayı sakinleştirmeden birkaç dakikada uygulanabilen ses teli dolgusunun ameliyata uygun olmayan hastalar için büyük avantaj olduğunu kaydetti. ya da ameliyat olmak istemeyenler. Doçent. Enver, son yıllarda en çok Covid sonrası ses kayıplarıyla karşılaştıklarını da vurgulayarak, kolay bir nezleden sonra bile ses kaybı oluşabileceğini söyledi.

“COVID SES KABLOSUNU DA AYARLAYABİLİR”

Ses teli felçlerine neden olan durumları özetleyen Doç. Enver şu bilgileri verdi: “Ses kısıklığının aslında pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında ses teli felçleri meydana gelir. Ses teli felçleri akciğer kanseri, guatr (tiroid) veya boyun fıtığı ameliyatları, şah damarı ameliyatları nedeniyle olabilir. Bazen sebepsiz yere.Özellikle son 3 yılda Covid’e bağlı ses teli felçleri gördük.Bu vakalarda tedavi için bir çok imkanımız var.Bunlar arasında en sık kullandığımız şey ses teli dolgusu ve vokal. Kordon implantı.Fakat ses teli implantasyonu ameliyatla yapılır.Ses teli dolgusu aslında uzun yıllardır ameliyathane kaidelerinde yapılan bir uygulamadır ancak biz ameliyatsız birkaç dakikada, uyanıkken ses teli dolgusunu gerçekleştirebiliriz. Sakinleştirici bile vermeden devlet.”

“DUDAK DOLGUSUNA SES TELİ ÇEKTİRİYORUZ”

Ses teli dolgusunun her ses kısıklığına uygun olmadığının altını çizen Doç. Enver, “Ses tellerini doldurabildiğimiz hastalara, ses telleri tek taraflı çalışmayan veya ses telleri düzgün kapanamayan hastalara, ameliyat olma riski olan hastalara bu işlemi yapma şansı buldu” diyen Dr. ,yaşlı hastalar,kan sulandırıcı kullananlar,boyun fıtığından dolayı hareket edemeyen hastalarda ses teline boyundan iğne ile ulaşıyoruz ve ses telini biraz şişmanlatıyoruz aynı dudak dolgusunda olduğu gibi ses telini biraz şişmanlatıyoruz.Bu sayede tek taraflı ses teli felçli hastaların daha gür bir sese sahip olmalarını, seslerini geri kazanmalarını ve hayata döndürmelerini sağlıyoruz.Ses kısıklığı aslında bizi toplumdan ve toplumdan uzaklaştıran çok değerli bir sorundur. Çünkü her yere sesimizle girip sesimizle çıkıyoruz. Bu yüzden sesi yumuşatmak çok önemli.”

“YILLARCA TEDAVİSİ OLMADIĞI SÖYLENDİ”

Ses kısıklığının yıllardır tedavisi olmayan bir hastalık olarak bilindiğini ancak aslında bu yöntemlerle çok kolay bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydeden Doç. Dr. Enver sözlerini şöyle tamamladı: “Her ses kısıklığının tedavisi elbette ses teli dolgusu değildir. Ses teli dolgusu ses kısıklığında, özellikle ses teli felçlerinde en uygun ve en pratik tedavi sistemlerimizden biridir. Yıllardır bu durum devam etmektedir. tedavisi olmayan bir hastalık olarak bilinir.Ses teli tedavisi olmayan bir hastalıktır.Ses teli felcinin tedavisi vardır,hastalık değil.Ses teli felcinden bir gün sonra ses teli dolgusu yapabiliriz, 20 yıl sonra da yapabiliriz. Her iki uçta da hasta var.Bizim adetimiz erken dönemde yapıp hastamızın sesini bir an önce eski haline getirmektir.Geçse bile ses teli dolgusu için geç kalınmış sayılmaz. her yaşta her yaşta.Dolgu sorunu nedeniyle süreksiz bir etki gösterir.Bu etki kişiden kişiye değişir.Dolgun ortasında 6 ay ile 1 yıl arasında etkisini gösterir.Bazı hastalarda 1 kere yapsa bile geç kalınmış değildir.Herhangi bir işleme gerek yoktur ama bazı hastalarda kalıcı olması için ses teli implantı gerekir.Hastamız ameliyat olmak istiyorsa ses teli implantı ile devam ediyoruz. .Bazı hastalarımız tıbbi durumlarından dolayı birkaç dolgu daha yaptırmayı tercih etmektedirler. Onları doldurmaya devam edebiliriz. “

SESİN GERİ GELMESİ İÇİN BİR YIL BEKLEDİ

Yaklaşık 1 yıl önce geçirdiği ağır bir by-pass ameliyatının ardından şah damarı etkilenen 45 yaşındaki Cemal Beyaz, o bölgeden geçen ses teli sınırından etkilenmiş ve sesi bağlantı kuramayacak kadar alçak çıkmıştı. 1 yıl sesinin geri gelmesini bekledi. Sesi geri gelmeyince Doç. Dr. Enver’e başvurdu ve birkaç dakika içinde sesini aldı. Beyaz, “Yaklaşık 1 yıl önce ağır bir by-pass ameliyatı oldum. Ondan sonra ses kaybım oldu. Ses için 1 yıl beklemem gerektiğini söylediler. O süre içinde gelir diye düşündüler. Necati’den sonra. Muayenede sol tarafım ses tellerimde tamamen felç olmuştu.Bunu öğrendiğimizde böyle bir işlem yapmaya karar verdik.Sessiz ortamlarda bağlantı sorunu yaşamadım ama kalabalık ve gürültülü ortamlarda iletişim sorunu yaşıyordum. Karşı tarafa dileklerimi iletemedim artık Necati Öğretmen sayesinde sesim yetiyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu