Haber

Norveç Başbakanlık Mağazası, Sami yerlilerine yönelik protestolara katılan aktivistlerle bir araya geldi

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, rüzgar santrallerinin kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen Samilerin ren geyiği üretmesini engellediğini protesto eden aktivistlerle gündeme geldi.

Aktivistler ve bazı Sami çobanlara hitaben yaptığı konuşmada Store, bölgede “devam eden insan hakları ihlalleri” olduğunu kabul etti.

Başbakan Mağaza, bugünkü konuşmanın dünkü özrün tekrarı olduğunu ve artık önlerine bakmaları gerektiğini belirtti.

Grup, bu adımdan sonra gösteriyi Enerji Bakanlığı ve bazı hükümet binalarının önüne koyacaklarını söyledi.

Ella Marie Hætta Isaksen, “Şu anda ara veriyoruz. Gerekirse eylemlerimize devam etmeye hazırız” dedi. söz konusu.

Norveç Parlamento Başkanı Silje Karine Mutoka aktivistlere, “Gücün ve sistemin kötüye kullanılmasına karşı bir korumaya ihtiyacımız var” dedi. sözünü kullandı.

Sami bölgelerindeki rüzgar santrallerinin ren geyiği üremesini engellediği gerekçesiyle 24 Şubat’tan bu yana devam eden gösterilerde aralarında iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu bazı protestocular gözaltına alınmış ancak daha sonra serbest bırakılmıştı.

Başkent Oslo’da Samilerin haklarını savunmak için gösteri yapan, çoğunluğu gençlerden oluşan aktivist grup, 2021 mahkeme kararına rağmen rüzgar santrallerinin çalışmaya devam etmesini protesto ediyor.

Hafta boyunca Güç Bakanlığı binası da dahil olmak üzere birçok bakanlık önünde gösteriler düzenleyen protestocular, Sami çobanlarının ren geyiği üretmelerinin engellenmemesi ve bu konudaki hak ihlallerinin son bulması çağrısında bulunuyor.

Enerji Bakanı Terje Aasland, NRK Televizyonuna mahkemenin söz konusu projenin yasa dışı olduğuna karar verdiğini ancak bu yapılar hakkında ne yapılması gerektiğine açıklık getirmediğini söyledi.

Sami, Norveç, İsveç ve Finlandiya’ya özgü

Önceleri “Laps” olarak anılan ancak bu ismin aşağılayıcı olduğunu düşünen Samiler, Norveç, İsveç ve Finlandiya yerlileri olarak biliniyor.

Sami kültürünün kalbinde, kimliğinin devamı için hayati önem taşıyan ren geyiği yetiştiriciliği vardır.

Hayvancılık alanlarının azalması ve çevre tahribatı, Samilerin hayatta kalmalarının önündeki en büyük engeller olarak görülüyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşadıkları ülkelerde Sami’ye yönelik ırkçı uygulamalar görülmeye başlanırken, Sami dilini konuşanların çocuklarının zorla yatılı okullara götürüldüğü ya da kötü muameleye maruz kaldığı kaydediliyor.

Samiler bugün Finlandiya’da seçilmiş bir parlamentoya, dile ve kültüre sahip olma hakkına sahiptir, ancak toprakları üzerinde tam kontrole sahip değildirler.

Finlandiya geçmişte olanlar için Samilerden özür dilemezken, Norveç ve İsveç 1990’lardaki acımasız muamele için yerli halktan özür diledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu