Teknoloji

Nasıl Vikipedi editörü olunur? Wikipedia sayfaları nasıl düzenlenir?

Ocak 2001’den bu yana Wikipedia, her ay milyarlarca ziyaretle dünyanın en büyük referans sitesi haline geldi. Ve doğal olarak, üzerindeki yazılar da insanlar tarafından düzenlenebilir.

İçerik güncel ve doğrulanmış kaynaklardan geldiği sürece Vikipedi’ye katkıda bulunabilirsiniz. Korumasız herhangi bir makaleyi düzenleyebilirsiniz, ancak yine de talimatları izlemeniz gerekir.

Herkes Vikipedi için editör olabilir ve kaydolmanıza veya giriş yapmanıza gerek yoktur. Ancak, kayıtsız bir hesapla düzenleme yapmak, düzenleyenin IP adresinin izlenmesine ve düzenleme geçmişinde görünmesine neden olur.

Anonim olarak düzenleyebilmenize rağmen, bu düzenlemeleri Vikipedi takip eder. Düzenlemeniz, kayıtlı olmayan kullanıcıları IP adresleri, yüklü tarayıcı eklentileri ve saat dilimleri aracılığıyla tanımlayabilen cihaz parmak iziyle yapılır.

Genel olarak, bir makaleyi düzenlemek istiyorsanız, önce kaydolmanızı öneririz. Kaydolmak, IP adresinizi korur ve düzenlemelerinizin Wikipedia tarafından engellenmesini önler. Kayıtlı bir Wikipedia kullanıcısı olmak için izlemeniz gereken kayıt işlemi ücretsiz ve kolaydır.

Wikipedia’ya nasıl kayıt olunur?

Önce Wikipedia’ya gidin ve kayıt sayfasına yönlendirilmek için sağ üstteki tıklayın. Hesap oluştur Tıklamak . Bir kullanıcı adı ve şifre oluşturarak ve e-posta adresinizi girerek formu doldurun. Herkese açık olacağı ve değiştirilemeyeceği için uygun bir kullanıcı adı seçin.

Formu doldurduktan, CAPTCHA güvenlik kontrolünü tamamladıktan ve hesabınızı e-postanızda doğruladıktan sonra artık kayıtlı bir kullanıcı olacaksınız. Düzenlemek istediğiniz makale giriş yaptıktan sonra korumalı değilse Kaynağı düzenleMakaleleri tıklayarak düzenleyebilirsiniz.

Kayıtlı bir kullanıcı olarak, sayfanızı görüntüleyenlerin sizi biraz tanıması için bir kullanıcı sayfası oluşturabilirsiniz. Düzenleme alıştırması yapmak için özel bir alanı ve Wikipedia’nın stil kılavuzunu kullanabilirsiniz. Diğer editörlerle bağlantı kurmak için bir makalenin tartışma sayfasını da kullanabilirsiniz.

Wikipedia’ya kaydolmak, IP adresinizi koruyacak ve size, kayıtsızken kullanamayacağınız kullanıcı erişim seviyeleri aracılığıyla özellikler sağlayacaktır. Örneğin, on düzenleme içeren dört günlük hesaplar, yarı korumalı sayfaları düzenleyebilir.

Ayrıca yeni makaleler oluşturabilir, mevcut sayfaları yeniden adlandırabilir ve fotoğraf yükleyebilirsiniz. En az 500 düzenleme ve 30 günlük geçmişe sahip hesaplar, uzun süreli bekletme ile sayfaları düzenleyebilir. Bu sayfalar bir hesap olmadan düzenlenemez.

Diğer avantajların yanı sıra, en yeniden en eskiye doğru Wikipedia’ya yaptığınız tüm katkıları takip etme olanağı vardır. Bir makalede değişiklik yaptığınızda, izleme listenizdeki sayfayı istediğiniz kadar takip edebilir ve diğer kullanıcılar değişiklik yaptığında bildirim alabilirsiniz.

İşaretleme ve yönergeleri öğrendikten sonra bir hesap oluşturmak ve Wikipedia’daki makaleleri düzenlemek kolaydır. Giriş yapıp düzenleyerek, diğer editörler ve sayfa ziyaretçileri çevrimiçi kimliğiniz aracılığıyla sizi tanımlayabilecektir.

saricam-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu