Haber

Mikro robotların tıpta kullanımının önünü açacak proje

Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından tıp alanında yürütülen projeler TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam etmektedir. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Aysun Baltacı liderliğinde yürütülen “6 Serbestlik Dereceli Mikrorobot için Temassız Elektromanyetik Aktüatör Sistemi Tasarım ve Üretimi” projesi “TÜBİTAK 1001 – Bilimsel” kapsamında desteklenmeye hak kazandı. ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı”. Proje kapsamında mikrorobotların sıvı ve hidrojel içinde kontrollü hareketleri sağlanacak, tıpta ve bilimde kullanımları açılacak.

Bilim İklimi Esmeye Devam Ediyor

Proje grubunu tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Alanında uzman başarılı akademisyenlerimizin projeleri desteklenmeye devam etmektedir. Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim üyemiz Aysun Baltacı liderliğinde yürütülen “6 Serbestlik Dereceli Mikrorobot İçin Temassız Elektromanyetik Aktüatör Sistemi Tasarımı ve Üretimi” projesi desteklenen projeler arasında yerini aldı. Hocamızı ve ekibini canı gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”

“Tıpta Kullanım Bulacağını Öngörüyoruz”

Mikro robotlar hakkında bilgi veren proje koordinatörü Dr. Öğr.Gör. Hareket ettirici güçlerini, temassız kontrollü bir manyetik alan sağlayan elektromanyetik aktüatörden (EMA) alırlar. EMA’nın sargı akımları ayarlanarak mikrorobotun hareketini sağlayan darbe kuvveti ve mikrorobotun hareket yörüngesi kontrol edilmektedir. Manyetik mikrorobotların konumlanması temassız olarak uzaktan sağlandığı için hareket için gerekli güç ünitesi ve aktüatörler üzerinde bulunmamaktadır. Bu sayede mikrorobotun boyutu küçültülebilir ve özel amaçlı aktüatörler için alan açılabilir. Bu sebeplerden dolayı hassas ortamlarda (insan damarları, beyin, göz vb.) kullanıma uygundurlar. Önümüzdeki yıllarda sıvılarda ve dokularda hareket eden manyetik mikrorobotların, canlılarda belirli bir noktaya kadar ilaç vermek, numune almak, yüzeyleri parçalamak gibi tıp ve bilimde birçok kullanım alanına sahip olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle son on yılda bu konudaki araştırmalar artmıştır.

“Mikrobotun Sıvı ve Hidrojel İçinde Hareketi Sağlanacak”

Projenin detaylarını anlatan Baltacı, “Bu çalışmada mikro robotu, mikrorobotu üç boyutlu uzayda hareket ettirecek elektromanyetik aktüatör ve kontrolör sistemi bilgisayar ortamında parametrik olarak tasarlanıp üretilecek ve kapalı çevrim kontrollü olacaktır. manyetik mikrorobotun sıvı ve hidrojel yörüngelerde hareketi peyzaj tabanlı geri besleme yolları ile sağlanacaktır. Elektromanyetik eyleyici bilgisayar tabanlı tasarım ve analiz programları kullanılarak multi-fizik ortamında bir bütün olarak incelenecek ve tasarlanacaktır. Sistemin konum kontrolünde doğrusal olmayan model öngörülü kontrolör kullanılacaktır. Sistemde görüntü işleme sisteminden gelen konum ve yön bilgisi mikrorobotun geri besleme sinyali olarak kullanılacaktır. Dr. Aysun Baltacı liderliğindeki proje grubunda; prof. Dr. Keyifli Boztepe, Doç. Dr. Mehmet Sarıkanat, Doç. Levent Çetin, Dr. Öğretim Üyesi Üyesi Barış Oğuz Gürses’tir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

haberhopa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu