Haber

Ekşisözlük Erişim Engelinin Arkasında Ne Var? İşte Karar

21 Şubat’ta alınan erişim engelleme kararı nedeniyle Ekşisözlük’e VPN üzerinden erişilebildi. BTK’nın aldığı erişim engelleme kararına sosyal medyadan tepkiler ilk sırada yer aldı. Ekşisözlük’e erişimin engellenmesi kararının Cumhurbaşkanlığı tarafından talep edildiği ortaya çıktı.

“Girişimin engellenmesini Beştepe’nin kendisi istedi”

Halk TV’den İsmail Saymaz, yazısında erişimin engellenmesini şöyle anlattı:

Bilişim ve İrtibat Kurumu, Ekşisözlük’e erişimin engellenmesi için 21 Şubat’ta Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

Başvuruda, İdari İşler Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aynı gün yazısı desteklenmektedir. Bundan Beştepe’nin bizzat erişimin engellenmesini talep ettiğini anlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı yazısının içeriğine yer verilmemekle birlikte “Cumhurbaşkanlığı talebi usulüne uygundur” yazmaktadır.

Hukuki ilişki olarak 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Denetlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Teşebbüs Hakkında Kanun’un 8/A maddesine işaret edilmektedir.

Makale şu şekildedir:

“Yaşama hakkının, can ve mal güvenliğinin, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi…”

Gecikmesinde sakınca bulunan haller kapsamında Ekşisözlük’e erişimin engellenmesine yönelik idari tedbir kararı verildiği vurgulandı.

Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre “Cumhurbaşkanlığı veya bakanlıkların istemi üzerine içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı 24 saat süre ile sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim 48 içinde kararını açıklar” hatırlatılır ve tedbirin onaylanması istenir.’

“Asıl sebep depremle ilgili paylaşım”

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 22 Şubat’ta BTK’nın talebini onayladığını yazan Saymaz, “Asıl ilişkinin depremin paylaşılması olduğu açıkça ifade edildi.” Saymaz şöyle devam etti:

“Site, istek üzerine yetkilendirdiği yazarlar tarafından kamuoyuna yanlış bilgi verilmiş, toplum yönlendirilmeye çalışılmış, ilgili site hakkında her zaman sulh ceza hakimleri tarafından ilgili site hakkında her zaman erişimin engellenmesi kararı verilmekle birlikte, toplum yönlendirilmeye çalışılmıştır. hakimlerin emirleri site yetkilileri tarafından yerine getiriliyor, toplum bu süre içerisinde doğru bilgiye ulaşamadı, bu durum kamu sistemini de etkiledi, özellikle 6 şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremden sonra ilgili site hakkında yanlış bilgi verdi. Depremle ilgili devlet kurumları ve askeriye, toplum yönlendirilmeye çalışılmış ve devlet çaresiz gösterilmiş, bu da toplum nezdinde bir karışıklık ortamı yaratmayı amaçlamıştır.Paylaşmaların olduğu, Yanlış ve iftira niteliğindeki yazılara site yöneticileri tepki göstermemekte, iç denetim gerektiği gibi sağlanmamakta, zararlı paylaşım ve yorumlar site yöneticileri tarafından engellenmektedir. talebin kabulüne ilişkin aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu