Ekonomi

Ekonomistler enflasyon verilerini izlerken Haziran ayında Fed’in faiz indirimine gideceğini öngörüyor

Yakın zamanda yapılan bir anket, ABD Merkez Bankası’nın Haziran ayında temel faiz oranını düşürmesinin beklendiğini ve merkez bankasının enflasyonun %2’lik hedefine doğru istikrarlı bir şekilde düştüğüne dair daha fazla kanıt araması nedeniyle artan sayıda ekonomistin bu hamleyi öngördüğünü gösteriyor.

5-11 Mart tarihleri arasında ekonomistlerden alınan yanıtları içeren ankete göre, Federal Açık Piyasa Komitesi önümüzdeki hafta faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında tutmaya karar verirken, katılımcıların üçte ikisi ya da 108 ekonomistten 72’si ilk faiz indiriminin Haziran ayında yapılmasını bekliyor. Bu oran, Şubat ayında bu yönde tahminde bulunanların yarısından biraz fazlasına kıyasla artış göstermiştir.

Kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonunun Haziran 2022’deki %7,0 seviyesinden Ocak ayında %2,4’e düşmesine rağmen, Federal Rezerv enflasyonun %2 hedefine yaklaştığına dair daha önemli işaretler arıyor. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta verdiği ifadede hedefin çok da uzak olmadığını belirtti.

Bank of America’nın baş ABD ekonomisti, Fed’in temkinli yaklaşımını yorumlayarak, merkez bankasının politika duruşunu ayarlamadan önce enflasyon eğilimleri konusunda daha fazla güven aradığını belirtti. Önümüzdeki aylarda enflasyonda kaydedilecek ilerlemenin Fed’e Haziran ayından itibaren kademeli bir faiz indirimi döngüsü başlatmak için yeterli güvence sağlayacağını öngörüyor.

Ankette ayrıca, bu yıl için faiz indirimlerinin kapsamı konusunda bir fikir birliği olmadığı, ancak katılımcıların neredeyse yarısının, 108 kişiden 52’sinin, üç çeyrek puan veya daha az bir gevşeme öngördüğü vurgulandı. Bu, Aralık ayında 75 baz puanlık indirim öngören medyan tahminle uyumludur.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin nokta grafiği projeksiyonlarında önümüzdeki toplantıda olası değişiklikler sorulduğunda, çoğunluk projeksiyonların bu yıl daha fazla değil daha az faiz indirimine işaret edeceğine inanıyor.

Anket ayrıca ABD ekonomisinin bu yıl ortalama %2,1 oranında büyümesinin beklendiğini ortaya koymuştur ki bu oran Fed yetkililerinin enflasyonist olmayan büyüme oranı olan %1,8’i aşmaktadır. Bu durum, Fed’in faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürme baskısı altında kalmayabileceğini göstermektedir.

PCE enflasyonunun bu yıl ortalama %2,2 olacağı ve 2025 ve 2026 yıllarında %2,0 hedefine ulaşacağı öngörülürken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE), çekirdek TÜFE ve çekirdek PCE gibi diğer enflasyon ölçütlerinin en azından 2026 yılına kadar hedefin üzerinde kalması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu