Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız: Dış politika Türk milletinin işidir
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Türk milletinin dış politika, dünya görüşü ve vizyon açısından birçok ülkeden daha ileri bir konumda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Dış politika sadece Dışişleri Bakanlığı’nın işi değildir. Ne sadece bir kurumun, ne bir liderin, ne bir partinin meselesidir, tüm milletimizin dikkat etmesi gereken bir konudur, bu bir alandır.” söz konusu.
Yıldız, Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Diplomasisi: Geçmişten Geleceğe” konulu etkinliğin açılışında çoğunluğu Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Mezun olduğu Ankara Üniversitesi Aziz Köklü Salonu’nda.
Okul ve meslek hayatından kesitler anlatan Yıldız, geleceğin diplomatlarına meslek hayatlarında yol gösterecek tavsiyelerde bulundu.
Mezun olduğu fakültede dış politika dersi vereceği için karışık duygular beslediğini belirterek konuşmasına başlayan Yıldız, eğitim hayatıyla ilgili bilgiler verdi. Yıldız, ilkokul ve ortaokulu bir köy okulunda okuduktan sonra o dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle ortaokul ve lise arasına 5 yıl ara verdiğini, lisenin 2. yılında diplomat olmaya karar verdiğini anlattı. Türk diplomatlara yönelik ASALA terörü nedeniyle okul kapatıldı.
“Dış politika aslında tarihi geçmişimizin, coğrafyamızın ve gelecek ideallerimizin birleşimidir” diyen Yıldız, şöyle devam etti: “Birçok ülkeyi gezdik, bunu memnuniyetle gördük. Milletimiz aslında ekonomik açıdan birçok ülkeden daha ileri durumda. dış politika, dünya görüşü ve vizyon.” dedi.
Yıldız, “Dış politika ne Dışişleri Bakanlığı’nın, ne bir kurumun, ne bir liderin, ne bir partinin işidir; tüm milletimizin dikkat etmesi gereken bir alandır.” söz konusu.
“Dünyadaki olayların gidişatından kopuksanız doğru karar vermeniz mümkün değildir.”
Dış politikanın hem dünyayı hem de iç piyasayı sürekli izlemeyi gerektirdiğinin altını çizen Yıldız, “Dış politikayı oluştururken milletimizin iradesi ve siyasi aktörlerin tercihleri dikkate alınmalı ama asıl önemli olan gidişatı izlemektir.” Dünyadaki olayların gidişatından kopuksanız doğru karar vermeniz mümkün değildir.” dedi.
Türkiye’nin bugün dış politikada geldiği noktaya dikkat çeken Yıldız, “1988 yılında mezun olduğumuzda, bir gün Libya’da oyunun kurallarını değiştiren, düzenin kurucusu olacağımızı düşünemezdik. Libya artık hem askerlerimiz, hem diplomatlarımız hem de diğer kurumlarımız ülkenin temel dayanaklarıdır.” sigortadır.” dedi.
Öğrencilere uluslararası hukuk alanında iyi eğitim verip kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunan Yıldız, “Uluslararası hukuku iyi bilmeden dış politikada başarılı olmak mümkün değildir.” dedi.
Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünü de “Daha nice yüzyıllara” diyerek kutlayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, şunları söyledi: “Şunu belirtmek isterim ki, Türk Devletleri Teşkilatı, Türk devletleriyle ilişkiler ve bütünleşme daha da güzel bir noktaya gelecektir. Önümüzdeki dönemde dış politikamızda ön plana çıkmanız gerekiyor. Siz de bir diplomat olarak bu konuları bizden sonra ele alıp yürütmelisiniz.” Bir meslektaşım olarak umarım öyledir.” Konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Mekteb-i Mülkiye’nin 1859’dan bu yana yurt içinde ve yurt dışında ülkeyi çok iyi temsil eden devlet adamları yetiştirdiğini kaydetti.
Ankara Üniversitesi’nin misyonlarından birinin de “devletin fikir mutfağı” olduğunu kaydeden Ünüvar, “Burada gerçekten çok büyük bir birikim var. Siyasette, ilahiyatta, iletişimde, sağlıkta büyük bir birikimimiz var, biz buradayız. Her alanda büyük bir birikimimiz var ve bu birikimi devletimizin ve milletimizin hizmetine sunuyoruz.” “Sizin emrinizde kullanmayı kendimiz için onurlu bir görev olarak görüyoruz.” dedi.
Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik’in de söz aldığı programın açılış bölümü hediye takdimi ile sona erdi.
İki gün süren programda, “Türk Diplomasisi: Geçmişten Geleceğe”, “Türk Dış Politikasında Ulaştırma Sorunları: Yeni Jeopolitik”, “Ankara Anlaşması’nın 60. Yıldönümünde Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Gündem Arayışları” ve “Geçmişten Geleceğe”, “Türk Diplomasisi: Geçmişten Geleceğe”, “Ankara Antlaşması’nın 60. Yıldönümünde Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Gündem Arayışları”, büyükelçilerin katılımıyla, Dışişleri Bakanlığı İş yöneticileri ve akademisyenler. “Türkiye’nin Afrika Politikası: Kalkınmada İşbirliği ve İnsani Politika” konularının tartışıldığı 4 ayrı oturum gerçekleştirildi.